Nederland dreigt B-land te worden
De crisis zorgt voor sterk veranderende verhoudingen in de wereld. En wat doet Nederland? Het staat erbij en kijkt ernaar. Dat stelt hoogleraar bedrijfscultuur Rien Segers van de Rijksuniversiteit Groningen in zijn boek „Nederland na de crisis.. Ons land heeft geen toekomststrategie en slechts besluiteloze politici en afwachtende ondernemers. We staren ons blind op Amerika en staan met de rug naar AziĆ«.
“We dreigen een tweederangs land te worden,” aldus Segers.
Nederland zit vast, stelt Segers. Niemand beweegt en zowel politiek als bedrijfsleven onderschatten de ernst van de crisis en de fundamentele verschuiving die gaande is in de wereld. Dat die fundamentele verschuiving in de richting van de opkomende Aziatische economieĆ«n gaat, mag niemand verbazen. Wat iedereen zou moeten verbazen is dat wij volgens Segers iedere nationale aanpak ontberen om daar de vruchten van te plukken. Segers: “Er worden handelsmissies naar China gestuurd en iedere stad van naam heeft wel een zusterstad in een Aziatisch land, maar een nationale aanpak ontbreekt. Dat vormt een regelrechte bedreiging.”
Weg van de Amerikanisering
Een van de problemen is onze bedrijfscultuur. “Geen ander land is zo 'veramerikaniseerd' als Nederland”, betoogt Segers. “Het sterkst komt het naar voren in wat het minst zichtbaar is: onze bedrijfscultuur. Die is volledig verschoven richting het Anglo-Amerikaanse model waarin de aandeelhouderswaarde centraal staat. Dat heeft een fnuikende invloed gehad op ons bedrijfsleven.”
De gerichtheid op winstcijfers staat volgens de hoogleraar haaks op de oorspronkelijke Nederlandse bedrijfscultuur, die voortkomt uit het Rijnlandse model. Segers: “Dat is sterker gericht op gedeeld leiderschap, solidariteit en gemeenschapszin.” Die Amerikaanse cultuur moet afgeschaft, want hij past ons niet en zal ons verder in de problemen brengen. Niet alleen omdat het eigenlijk vreemd DNA is, maar ook omdat Amerika.s economisch leiderschap tanende is en het economisch zwaartepunt zich nog sneller dan verwacht naar het oosten verplaatst.
Oostwaartse blik
Segers, die tevens directeur is van het Center for Japanese Studies in Groningen, analyseert de verschuivende (economische) machtsverhoudingen en beschrijft de rol die Nederland de komende tijd kan vervullen. Juist de open Nederlandse economie en het Rijnlandse Model, dat goed aansluit bij de Aziatische bedrijfscultuur, bieden Nederland mogelijkheden. “Maar dat bewustzijn is er helaas nauwelijks”, zegt de hoogleraar.
Deze gedachte wordt ook onderschreven door Kishore Mahbubani HoogleraarLee Kuan Yew School of Public Policy in Singapore. Hij schreef de boeken "De eeuw van Azie" en "New Asian Hemispohere".
Hier het eerste deel van een interview reeks van 6 die hij gaf op Berkley.
No comments:
Post a Comment