Monday 30 September 2013


ChatOn, de Whatsapp-concurrent van Samsung, heeft inmiddels ruim honderd miljoen gebruikers.

Foto:  Samsung
Dat heeft Samsung zondagnacht bekendgemaakt.
In oktober 2011 werd de dienst opgericht en in mei 2013 stond de teller op vijftig miljoen gebruikers. Ruim vier maanden later is dat aantal dus verdubbeld.

ChatOn wordt door Samsung standaard geïnstalleerd op Galaxy-producten, maar het staat gebruikers uiteraard vrij andere diensten te gebruiken. Samsung stelt dat de dienst in India, China en de Verenigde Staten gestaag doorgroeit en ChatOn in Europa en het Midden-Oosten "steeds populairder" wordt.

De dienst is zoals gezegd een concurrent van Whatsapp. Gebruikers kunnen elkaar berichten sturen over het internet. Voordeel van ChatOn is dat het ook in de browser gebruikt kan worden en berichtjes dus ook via een computer of tablet kunnen worden verstuurd.
Naast tekstberichten behoren foto's, video's, audio en geanimeerde berichten (waarbij de totstandkoming van een tekening te zien is) tot de mogelijkheden.

Whatsapp heeft ruim 300 miljoen actieve gebruikers die dagelijks 31 miljard berichten versturen en ontvangen. Over het precieze gebruik van ChatOn is door Samsung niets bekendgemaakt.

De 6 beste alternatieven voor Whatsapp

 De aangekondigde betaalde abonnementendienst van Whatsapp trok veel negatieve reacties. NUtech.nl zet zes alternatieven voor de populaire berichtendienst op een rijtje. 

1.) Facebook Messenger

De berichtendienst van Facebook is in een korte periode enorm in populariteit gestegen. Dit komt door Facebook Messenger, een aparte Facebook-app waarmee je kunt chatten, foto's kunt versturen en gesproken berichten kunt verzenden. In de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk is het ook mogelijk om met andere Facebook Messenger-gebruikers te bellen. Het is nog niet bekend wanneer deze functie voor Nederlandse gebruikers beschikbaar is.

2.) Google Hangouts

Google heeft sinds mei 2013 een eigen Whatsapp-concurrent in handen met Hangouts. In deze app komen diverse diensten van Google samen en kunnen gebruikers chatten en afbeeldingen en video's naar elkaar sturen. Ook is het mogelijk videochats op te starten. Een ander groot voordeel is dat Hangouts ook als plugin voor browser Chrome beschikbaar is waardoor de dienst gebruikt kan worden op een laptop of desktop. NUtech schreef een review van Hangouts.

3.) Kik Messenger

Eén van de snelste en meest veelzijdige chatdiensten voor je smartphone is Kik Messenger. De app is al meer dan 40 miljoen keer gedownload en heeft een rustige en overzichtelijke interface. Kik Messenger geeft gebruikers de mogelijkheid te chatten en foto's, video's en schetsen naar elkaar te versturen. De app heeft privacy hoog in het vaandel staan: je telefoonnummer wordt, in tegenstelling tot Whatsapp, niet getoond en je gebruikt enkel je gekozen gebruikersnaam om met anderen te chatten.
Andere belangrijke functies, waaronder groepsgesprekken, zoeken naar andere Kik Messenger-gebruikers en verzonden-, afgeleverd-, gelezen- en wordt getypt-notificaties, zijn ook in de app aanwezig.

4.) Skype

MSN Messenger, één van de meest populaire chatdiensten van de afgelopen tien jaar, is sinds kort in de internettelefoniedienst Skype geïntegreerd. Skype heeft op de mobiele markt een flinke inhaalslag gemaakt door zijn apps te verbeteren, veelvuldig up te daten en voor de bekendste mobiele platformen uit te brengen. Skype biedt gebruikers de mogelijkheid om met contactpersonen te chatten, bellen of videobellen. Het is helaas niet mogelijk om afbeeldingen te versturen, maar gebruikers hebben wel de keuze uit tientallen emoticons.

5.) iMessage

Hoewel de berichtendienst van Apple alleen voor Apple-apparaten beschikbaar is, nemen we de app vanwege de populaireit en vele gebruikers toch mee in de lijst. iMessage laat gebruikers snel met elkaar chatten en foto's, documenten, video's en contactinformatie naar elkaar verzenden, en biedt eveneens de mogelijkheid om groepsgesprekken te beginnen. De gebruikersaccounts worden aan je telefoonnummer en Apple-id gekoppeld. In de berichten-app kleurt de verzendenknop blauw als de ontvanger ook iMessage heeft geactiveerd. Zo weet je altijd wanneer je gratis berichten kunt versturen.

6.) ChatOn

Eén van de grootste concurrenten van Whatsapp is ChatOn, de berichtendienst van Samsung. ChatOn is ook beschikbaar via de browser: een eigenschap die maar weinig berichtendiensten bieden. Het gebruikersaccount wordt aan een telefoonnummer of Samsung-account gekoppeld waarna direct met andere ChatOn-gebruikers gechat kan worden.

De app geeft je de mogelijkheid om berichten, foto's, video's en audiofragmenten naar contactpersonen te versturen, Geanimeerde berichten - waarbij je de totstandkoming van een tekening te zien krijgt - behoren ook tot de verzendmogelijkheden.

Door: NU.nl/Daniël Verlaan

No comments:

Post a Comment

LinkWithin