Monday 4 October 2010

Part 2 Bloggen. Blog ontwerpen


Blog ontwerpen

Het is niet moeilijk om een blog te maken. Je kunt gebruik maken van software – templates – van de aanbieders van blogs (Blogspot.com) of je kan software pakketten als bv Artisteer gebruiken.

Maar is het nu wel zo makkelijk? Steeds vaker wordt mij gevraagd om blogs na te lopen op aantrekkelijkheid (vormgeving) en techniek (werkt alles wel?).

Hier mijn top drie van tips waarmee je een goede en misschien succesvolle blog kan maken.

Tip 1: Waarover ga ik bloggen
Het ontwerpen cq bouwen van een blog begint bij de vraag wat wil je middels het medium wilt uitdragen? Wil je, je mening kwijt, informatie over je hobby of een dienst aanbieden?
  •       Beschrijf dus wat je met je blog wilt uitdragen.
  •       En hoe vaak je hierover gaat bloggen
·       Nu je weet wat je wilt communiceren, maak hiervan dan een beschrijving die je vermeld onder een noemer als: “About” of “Me” 

Tip 2: Sfeer
Verzamel knipsel uit vakbladen, kranten en foto's, en maak een collage van de sfeer die hieruit spreekt voor je blog. 
Hierdoor krijg je een gevoel qua kleurstelling, lettertypes en plaatjes die goed passen bij de dat beeld/gevoel dat je hebt bij je blog.

Tip 3: Items binnen blog
Binnen je blog kan je veel items toevoegen. Denk maar aan een archief overzicht of twitter button. Het gebruik hiervan is niet vrijblijvend.
  •          Twitter. Indien je een twitter button plaatst zal je ook als twitter actief moeten zijn. Het blijkt dat vooral volgers van je op twitter je berichten doorzetten middels deze weg.
  •          Archief. Een archief op bijvoorbeeld datum kan bij het verspreiden van veel berichten groeien tot een geweldige lijst waar je onderwerpen in moet zoeken als een spelt in een hooiberg.  Dit is dus ideaal voor blogs met maximaal 2 items per maand.
  •          Labellijst.  Ieder bericht dat je blogt kan je een label geven. Maak een top tien van labels die je geeft aan je blogs en vermeld deze middels een lijst op je blog. Zeer overzichtelijk en men ziet gelijk welke berichten je per label hebt geblogt.
  •          Lijst met Followers. Een lijst met followers is interessant als je wilt aangeven dat je blog op veel steun kan rekenen. Maar ondanks je vele bezoekers is een lijstje van twee followers niet echt goede reclame. Beter is dit gewoon dus niet te vermelden.
  •          Recent posts. Ondersteund je visitors om ander blogs van je te lezen. Je kunt ook gebruik maken van een tool als bv LinkWithin. Deze genereert op basis van bloglabels een advies van interessante blogs en vermeld deze onder aan je blog
Er zijn er nog veel meer items die je kunt verwerken in je blog, maar denk goed na of het item wel een goede bijdrage gaat leveren aan je blog.

Succes met deze tips. Indien je vragen hebt, hoor ik het graag van je.
Re.M.I.


2 comments:

  1. Leuk! Ik had dit bericht nog niet gezien. Mooie foto's ook :)

    ReplyDelete
  2. Leuk! Ik had dit bericht nog niet gezien.
    Mooie foto's ook :)

    ReplyDelete

LinkWithin