Monday 31 January 2011

The Facebook revolution

New media in an old world
The Facebook Revolution

Wie had kunnen denken dat Social media een revolutie zou kunnen ontketenen. De kracht van een Twitter of Facebook om duizenden mensen in een zeer korte tijd te kunnen informeren en mobiliseren staat aan de basis van de huidige revolutie in Egypte. Of het werkt? De eerst overwinning is reeds behaald in Tunesie. En hier zal het niet bij blijven.

De Kracht van nieuwe media
Computers en internet die helpen de democratie te verspreiden zijn een mooie demonstratie van de stelling van de Nederlandse adviseur Jaap van Till. Die poneerde in 2000 al in Trouw dat bij meer dan 250 computers per 100.000 inwoners de mensen elkaar in een land zó goed kunnen informeren dat verstikkende bureaucratieën hun macht niet meer kunnen handhaven. 

Van Till vergeleek zijn stelling met die van de socioloog Tom Stonier die in de vorige eeuw had bedacht dat bij meer dan 20 telefoons per 100 inwoners geen dictatuur meer zou kunnen bestaan. De Griekse dictatuur was daar in de jaren zestig een goed voorbeeld van en tien jaar voordat de Berlijnse muur viel voorspelde Stonier al dat het Oost-Duitse communistische regime door de telefoon ook geen stand zou kunnen houden. 
De reactie
Nu kan een regering ingrijpen – zoals in Egypte – en het telefoonnetwerk uitschakelen, maar zij  zijn zelf ook afhankelijk geworden van communicatie en informatie middels internet, telefonie en  televisie (tegenwoordig ook middels internet). Met deze acties onderbouwen zij tevens hun eigen macht. 

Helaas communiceren bureaucratische overheden moeizaam en in een crisis situatie met beperkte middelen, rest niets anders dan geweld in te zetten tegen het volk.

Wat kunnen wij doen?
Laat de rest van de wereld niet met lede ogen toekijken, maar steun geven door mee te helpen met de informatievoorziening waardoor een ieder zijn of haar regeringsleider kan beïnvloeden en die op hun beurt politieke druk kunnen uitoefenen op de desbetreffende regeringen.







No comments:

Post a Comment

LinkWithin